zondag 3 juni 2007

Boterhoofd

Patrick Lodiers heeft boter op z'n hoofd. Als guerrilla-marketing-stunt was De Grote Donorshow een groot succes. Maar desgevraagd in een uitzending van De Zomer Draait Door was hij niet bereid bij leven één van zijn nieren af te staan. En daar had hij eigenlijk geen echte reden voor. Een medische is er sowieso niet. Bovendien blijkt de actrice in zijn show - de zogenaamde donor - helemáál geen organen af te willen staan, ook niet na haar dood. Omdat haar vriend dat niet zo ziet zitten.

Patrick Lodiers

Nu is voor hun beider standpunten veel te zeggen. Zelf vind ik orgaandonatie te ver gaan. Intuïtief voelen veel mensen wel aan dat de integriteit van het menselijk lichaam een groot goed is, ook na de dood. Een mens is geen auto, waar je eindeloos de onderdelen van kan vervangen. Hoe uitermate tragisch het lijden van veel patiënten ook mag zijn, orgaandonatie is niet per sé het antwoord.

Helaas is tegenwoordig "gezond en gelukkig" de norm. Dat ziekte en ellende onlosmakelijk bij het leven horen, wordt niet meer geaccepteerd. Sterker nog: we weten er niet mee om te gaan. Daarom kent de geneeskunde geen grenzen. Het donorentekort moet worden opgelost. Als je geen donor wilt zijn, ben je een egoïst. "Geef hier, die nier!"

Patrick Lodiers is de uitdrager van die boodschap. En daarin is hij verschrikkelijk hypocriet.