dinsdag 12 juni 2007

OB in love

Ik ben verliefd! Smoorverliefd! Op Manon van der Garde. Ja, ik weet het: ze is van de verkeerde partij, ze heeft al een vent en ze is al moeder bovendien. Maar toch. Manon van der Garde is mijn idool.

Doe mij Manon van der Garde maar

Dit weekend las ik namelijk in mijn lijfblad De Republikein (tijdschrift voor de ware democraat - nummer 2 van jaargang 3) haar stappenplan voor afschaffing van de door mij zo verfoeide monarchie:

Direct naar de Republiek Nederland is nu politiek niet haalbaar. Wat wel kan is het moderniseren van de Oranjes. Allereerst zou je de macht van de monarchie moeten inperken, zodat een zuiver ceremoniële rol voor het staatshoofd overblijft. Dat betekent geen wekelijks kopje thee met de minister-president meer. Niemand weet welke invloed er hier wordt uitgeoefend. Daarnaast moeten we van paleisgeheimen op Noordeinde naar een openbaar Kamerdebat. Het is goed mogelijk om de rol van koning(in) in de formatie drastisch in te perken. Nu gaan alle fractievoorzitters na de verkiezingen langs bij de koningin voor geheime besprekingen. Dat kan beter via een debat in het openbaar in de Tweede Kamer zijn. Vervolgens stelt de Tweede Kamer de informateur en later de formateur aan, waarna er weer een Kamerdebat volgt. Kortom, de koningin komt er niet meer aan te pas. Ook zouden de leden van het koninklijk huis geen lid meer mogen zijn van de Raad van State. Daarin hoort expertise thuis en hoort afkomst niet mee te tellen. Dan kan de handtekening van de koning(in) onder benoemingen, wetten en besluiten worden vervangen door een minister of de voorzitter van de Tweede Kamer. Wat overblijft is een zuiver ceremoniële rol van het koningshuis, met gewoon af en toe een lintje knippen. Daarna kan de troonrede afgeschaft worden en Koninginnedag de dag van de republiek worden. En als laatste een wetsvoorstel tot verkiezing van het staatshoofd.

Drie hoeraatjes voor Manon van der Garde! Snel uit die Amsterdamse gemeenteraad en - hup! - in de landelijke politiek met haar.

Overigens lijkt haar bovenstaande betoog als twee druppels water op de rede die zij eerder hield tijdens de nieuwjaarsborrel van het Nieuw Republikeins Genootschap (een toespraak waar koningsgezinde Telegraaf-lezers zich schijnbaar nogal aan stoorden), maar die had ik even gemist wegens bezigheden elders.

Hoe dan ook. Ik zou willen dat de SP zo consequent en standvastig anti-monarchistisch was.

P.S.: Maakt u zich geen zorgen. Mijn eigen Ongeletterde Boerin begrijpt mijn emoties volkomen
P.S. 2: Fokke en Sukke hebben hun samenwerking met De Republikein beëindigd en de redactie zoekt een opvolger. Ongeletterde Boer biedt zich bij deze aan.